Hidrografika

Hidrografika (eng. water transfer printing, hydrographics; poznato i kao proces printanja uranjanjem u vodu ili vodenog printanja) je metoda primjene printanih uzoraka, folije na predmete.

Na što se sve može koristiti hidrografika?

Hidrografika se može koristiti na predmete kao što su: METAL, PLASTIKA, PUNO DRVO, STAKLO i RAZNI DRUGI MATERIJALI.

Hidrografika se može upotrebljavati u mnogim industrijskim granama, auto-moto industriji, na brodove, na razne stvari od eksterijera do interijera, sportske opreme... mogućnosti su velike.

Uzoraka folija ima jako mnogo, s tim da jedan uzorak folije daje potpuno drugačiji dojam na drugoj boji podloge. To znači da ako je podloga bijela a hidrografika (folija) crni karbon, to neće izgledati isto kao crna podloga predmeta s hidrografikom (folijom) crnog karbona, što daje jako mnogo mogućnosti izgleda predmeta - kako tko voli i kako želi.

Proces hidrografike

Kao za svaki rad tako i za hidrografiku potrebno je određeno vrijeme,priprema materijala-svaki predmet zahtijeva različitu pripremu jer sve ovisi o kojem se materijalu radi da li je predmet oštećen pa je potrebna prvo obrada da se dobije kvalitetna podloga za rad a i ujedno novi predmet ako je bio prije oštećen.

Stoga nakon pripreme predmeta koji mora biti čist i biti u izvornom materijalu dali je to plastika, metal, staklo... koristi se temeljni premaz nakon toga stavlja se odabrana boja na predmet i onda se aktivacijskom tekućinom na odabranu foliju ili film koja aktivira grafiku u vodi polaže predmet u spremnik s vodom te se time film omotava oko predmeta i prianja na površinu predmeta.

Nakon toga kada se predmet izvadi iz vode proces hidrografike je gotov i završni dio je stavljanje zaštitnog sloja koji štiti naneseni uzorak a to je lak koji zaštićuje predmet od vanjskih utjecaja okoline,UV zraka i oštećenja kao što se koristi i na automobilima i raznim drugim stvarima.

Trajanje procesa naravno ovisi o kojem se predmetu radi,veličini i složenosti predmeta.

Image